exposities

In 2024 zullen de volgende exposities plaatsvinden:

De etsen van Karel Wetselaar
13 januari – 2 maart

Galerie Staphorsius in Westzaan opent het nieuwe jaar met de tentoonstelling “De etsen van Karel Wetselaar”.

Karel Wetselaar (1935-2017) is met grafiek en foto’s ruim vertegenwoordigd in de collecties van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Zijn grafiek is ook te vinden in het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. Toch is deze veelzijdige en getalenteerde kunstenaar relatief onbekend gebleven. Het exposeren en verkopen van zijn werk was voor hem ondergeschikt aan het werken aan zijn prenten en aan het experimenteren en perfectioneren van zijn etstechniek in onder meer aquatint, droge naald en mezzotint. Hij heeft dan ook een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Naar eigen zeggen was hij meer geïnteresseerd in de mening van collega’s en van de experts van het Rijksprentenkabinet.

Wetselaar woonde in Krommenie en de polders daar vormden een grote inspiratiebron voor de graficus, die hij met een fijn gevoel voor detail en sfeer wist vast te leggen. Mist en sneeuw maakten de polders voor hem nog aantrekkelijker.

Ook zijn op de tentoonstelling etsen te zien van de vermaarde Amsterdamse graficus Willem Witsen (1860 – 1923), wiens werk Wetselaar zeer bewonderde. Ook wordt er grafisch werk getoond van een aantal van zijn Zaanse streekgenoten, zoals Gerrit de Jong, Frans Room en Willem Jansen.

Op de expositie zal ook een documentaire van Lucy Besson worden vertoond over Wetselaar en zijn werk. Het boek Karel Wetselaar, etser en fotograaf begeleidt de tentoonstelling en is bij de galerie verkrijgbaar.

 

Zaanse Streken 16 maart – 4 mei

De galerie organiseert in samenwerking met de Willem Jansen Stichting de expositie Zaanse Streken. Een verkoopexpositie van kunstwerken van vooral Zaanse kunstenaars die de Zaanstreek topografisch hebben vastgelegd. Er zullen o.a werken van Willem en Chris Jansen, Freek Engel, Jan de Boer, Frans Mars, Gerrit de Jong, H.J.A. Buschenhenke, Remmet Ouwejan en Klaas Bood getoond worden.

Zonder Haast – hedendaags realisme bij Galerie Staphorsius
25 mei – 24 augustus

Deze zomer opent Galerie Staphorsius de 10de editie van de verkoopexpositie Zonder Haast, met hedendaags realistisch werk van ruim twintig vermaarde (inter)nationale kunstenaars met werk van kwaliteit in elke prijsklasse. Het stilleven neemt een centrale plaats.

Natuurlijk Natuur
7 september – 21 december

De dertiende editie van deze jaarlijks terugkerende tentoonstelling. Een tentoonstelling van beelden, tekeningen en schilderijen met het thema Natuur. Het gevarieerde aanbod van kunstwerken is van de hand van (inter) nationaal bekende kunstenaars, die toonaangevend zijn op dit gebied

De exposities zijn vrij toegankelijk met ruime parkeergelegenheid.

Geopend: dinsdag t/m zaterdag, 9 – 17 uur
Galerie Staphorsius
JJ Allanstraat 287b
1551 RG Westzaan
075-6143000

 

Comments are closed.