Claude Monet in Zaandam

Nieuwe ontdekkingen over het verblijf in Zaandam van de Franse impressionist

In 1871 verbleef de later wereldberoemde Claude Monet 4 maanden in Zaandam. In die periode maakte hij 25 schilderijen die als de opmaat voor zijn impressionistische werk kunnen worden beschouwd.

Kunsthistoricus Henk Heijnen en onderzoeksjournalist Ron Couwenhoven verrichtten hier bijna drie jaar onderzoek naar en onthullen in hun boek van 288 pagina’s tal van tot nu toe onbekende en boeiende gegevens over het verblijf van Monet in Zaandam.
De fascinatie voor licht en water in de Zaanstreek inspireerde Monet tot het maken van schilderijen met hetzelfde onderwerp, maar op verschillende tijden van de dag. Ze gaan nader in op de schilderstijl van Monet en de manier waarop de jonge Fransman de vlietende Zaanse wereld vastlegde.

Heijnen en Couwenhoven analyseerden alle schilderijen en tonen aan dat Monet om artistieke redenen op veel van zijn Zaanse schilderijen de topografische juistheid geweld aan deed. Van twee schilderijen, die hij in het molenrijke Westzijderveld maakte, werden eerder nooit de locaties ontdekt. Dankzij nieuw onderzoek zijn deze beide locaties gevonden, zodat alle molens die Monet op deze schilderijen vastlegde konden worden geïdentificeerd. Eén van deze doeken behoort tot de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Zij vonden aanwijzingen voor de intensieve relatie die de schilder had met de welgestelde koopmansfamilie Van de Stadt. Uitvoerig archiefonderzoek leidde tot tal van nieuwe gegevens met betrekking tot Guurtje van de Stadt, van wie Monet een portret schilderde. De auteurs tonen aan dat Monet de Zaandamse op nog één van zijn andere schilderijen vereeuwigde, wat tot nu toe onbekend was.

De auteurs geven ruim aandacht aan (Zaanse) kunstenaars die op de Monet-locaties schilderden. Van de Franse expressionist Armand Guillaumin, achterhaalden zij maar liefst zeventien schilderijen die hij in 1904 in Koog aan de Zaan rond het schiereiland de Hemmes maakte.

Uitgave: Stichting Kunst Stichting Kunst Zonder Rugwind – Zaanse Schilderkunst 1600 – 1950

Uitvoering:
Auteurs: drs Henk Heijnen en Ron Couwenhoven
Omvang: 288 pagina’s
Gewicht: 1.600 gram

Formaat: 22 x 24 cm
Bedrukking: Geheel gedrukt in kleur
Afgewerkt: Genaaid gebonden
ISBN:  978-9490492168
Prijs: €26,70 (incl. verzendkosten)

 

U kunt het boek ook online bestellen voor  € 26,70 (incl. verzendkosten) door HIER te klikken.

 

 

 

 

 

Comments are closed.